CHIRURGIE DENTARĂ

Chirurgia dentară presupune o serie de tratamente ce urmăresc realizarea unor corecții la nivelul dinților, gingiilor și oaselor maxilare prin intermediul intervențiilor chirurgicale.

Pentru a determina tipul de intervenție chirurgicală, specialiștii Dent Center stabilesc diagnosticul pacientului, prin intermediul investigațiilor digitale, precum tomografie computerizata și scanare intraorală.

Echipa de specialiști a clinicii Dent Center realizează următoarele tipuri de intervenții chirurgicale:


Extracția dentară

Presupune o intervenție chirurgicală, prin care se urmărește îndepărtarea dintelui/dinților ce nu mai pot fi recuperați prin alte tratamente, sau prezența acestuia/acestora împiedica alinierea celorlalți dinți. Atunci când un dinte este distrus, netratarea la timp a dintelui poate provoca complicații, iar soluția este extragerea acestuia.

În ce constă extragerea dentară?

  • 1. Lărgirea alveolei, pentru a permite rădăcinii să iasă din locul său anatomic;
  • 2. Coroanele mici, fără convexități bine reprezentate, necesită folosirea elevatoarelor, urmată apoi de aplicarea cleștelui de extracție pe suprafața dintelui;
  • 3. După dilatarea alveolei, dintele este extras prin ruperea ligamentare periodontale;
  • 4. Instrumentele folosite pentru această tehnică de extracție dentară sunt de obicei cleștii și elevatoarele;
  • 5. Cu ajutorul cleștilor se extrag: dinții a căror coroană este integră sau distrusă parțial, rădăcinile dentare care prezintă o porțiune extraalveolară suficient de proeminentă, rădăcinile dentare care se găsesc la limita peretelui alveolar.

Câteva sfaturi de urmat după o extracție dentară:

  • După 2 ore de la extracție, puteți consuma alimente moi, la temperatura camerei (evitați alimentele fierbinți, reci, acidulate și produsele lactate);
  • NU fumați, nu beți alcool;
  • NU clătiți cu nimic în ziua extracției, iar a doua zi vă puteți relua igiena orală în mod obișnuit, clătind bine după fiecare masă cu apa de gură recomandată;
  • NU efectuați manevre de succiune la nivelul alveolei postextracționale (poate apărea hemoragia);
  • Pe tegumentul zonei operate aplicați comprese cu apă rece pentru 3 zile (sau gheață 5 min și 15 min pauză);
  • Urmați tratamentul indicat de specialistul dentar.

Implant dentar

Este o metodă de tratament, pentru a înlocui lipsa unui dinte și a servi suport coroanei dentare.

De ce este nevoie de un implant dentar?

În lipsa unui implant dentar, dinții vor migra afectând funcția masticatorie și dicția, conducând la afecțiuni paradontale ce pot fi tratate mai greu.

Cine își poate face un implant dentar?

Orice persoană căreia îi lipsesc unul sau mai mulţi dinţi poate beneficia de tratament cu implanturi dentare.

Principalele limite sunt date de cantitatea şi calitatea osului, de anatomia zonei învecinate dintelui lipsă, precum și de cauze legate de starea generală a organismului (pacientul este încă în creştere sau suferă de afecţiuni generale cum ar fi diabetul zaharat, afecţiuni ale sângelui, deficite imunitare etc).

Înainte de plasarea implanturilor dentare, pacientului i se vor face un set de radiografii speciale și poze intraorale.

Beneficiile tratamentului cu implant dentar:

  • Implanturile dentare imită perfect dinții naturali, arată, se simt și funcționează exact ca dinții naturali. Indiferent dacă există o coroană, o punte sau o proteză dentară construită pe implanturi dentare.
  • Implanturile dentare pot rezista pe termen lung și oferă siguranță și rezistență danturii. Calitatea implantului și a actului operator, dar și igiena pacientului și controlul regulat cresc durata de viață a implantului dentar.
  • Implanturile dentare protejează întreaga dantură – lipsa dinților duce la pierderea treptată a masei osoase. Aceste aspecte duc la modificarea pozitiei dintilor  și la un aspect de  îmbătrânire prematur.

Chirurgie plastică gingivală

Presupune folosirea unor tehnici exacte de corectare a defectelor estetice ale gingiei.

Gingia are o importanță enormă în aspectul estetic al dinților și al zâmbetului. O linie gingivală inegală poate crea iluzia unor dinți asimetrici.

Cum se pot identifica afecțiunile gingivale?

O gingie sănătoasă se recunoaște după culoarea roz deschis și fermitatea atașamentului acesteia pe dinți. Când gingia este afectată, se pot observa modificari de culoare, pierderea atasamentului gingival  de pe dinți și formarea pungilor parodontale. Pungile parodontale favorizează înmulțirea bacteriilor, formarea plăcii bacteriene și a tartrului, iar în ultima etapă duce la pierderea dintelui.