Implantul dentar este soluția de tratament care înlocuiește unul sau mai mulți dinți lipsă și redă funcționalitatea și estetica naturală a acestora.
După tratamentul cu implant dentar, pacientul își recapătă funcția masticatorie, își redobândește armonia feței și estetica zâmbetului.
Ce este un implant dentar?
Implantul dentar este o rădăcină artificială, realizată din titan pur, care este introdusă în osul mandibular sau maxilar și care se integrează complet în structura osoasă proprie, înlocuind cu succes dintele lipsă, fără a afecta alți dinți.
De ce recurgem la implanturi dentare?
Odata cu trecerea timpului, majoritatea oamenilor pierd mai mulți sau mai puțini dinți din cauza cariilor, vârstei sau bolii parodontale, afectând într-un mod neplăcut dicția, estetica dentară, cât și funcția masticatorie.
Cea mai eficientă soluție pentru ameliorarea acestor probleme constă în aplicarea implanturilor dentare. Cu ajutorul lor, pacientul poate obține o restaurare complet funcțională și rezistentă a dinților. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ce necesita un implant dentar este boala parodontală, cauza principală fiind acumularea bacteriilor parodontale în cavitatea bucală.
Care sunt beneficiile unui implant dentar?
Implantul dentar are un efect benefic asupra sănătății dinților tăi, motiv pentru care a devenit unul dintre cele mai solicitate tratamente stomatologice. Scopul implantului dentar constă în refacerea esteticii dentare și faciale, iar specialiștii clinicii Dent Center vor avea grijă de funcționalitatea și estetica dinților tăi. Cu ajutorul acestui tratament, îți protejezi întreaga dantură, întrucât implanturile asigură susținerea dinților afectați.
Datorită tehnologiilor moderne utilizate de specialiștii dentari, implantul dentar reprezintă o alternativă sigură și eficientă pentru un aspect natural și funcționalitate precisă a danturii. Un alt beneficiu al implantului este acelă că limitează pierderea masei osoase. Lipsa dintelui determină deteriorarea treptată a osului, astfel implantul menține sănătatea osului și a gingiei.
Etapele de pregătire a intervenției de implant dentar
Înainte de orice intervenție de implant dentar, investigarea stării de sănătate a pacientului este obligatorie. Iată care sunt etapele de pregătire.
1. Consultație de specialitate
În cadrul consultației, medicul analizează cazul și recomandă un plan de tratament specializat.
Din momentul în care pacientul nu prezintă simptome cu privire la starea de sănătate și nu are alte boli grave, trece la următoarea etapă de analiză.
2. Examinările radiologice ale oaselor maxilarelor
În această etapă, în cadrul clinicii se va efectua o radiografie retrodentară a tuturor dinților.
3. Analizele de sânge. Când sunt necesare?
În cazul pacienților sănătoși, radiografia maxilarului va fi suficientă pentru a trece ulterior la etapa de operație. În schimb, pentru pacienții cu boli cardiovasculare, diabet, alergii, care iau medicamente de coagulare a sângelui sau alte tipuri de medicamente, sunt obligatorii investigațiile mai avansate.
Analizele care pot fi solicitate suplimentar:
- Glicemia;
- Teste de alergie;
- VSH – viteza de sedimentare a hematiilor;
- Hemoleucograma completă;
- Analiza pentru anticorpi împotriva diferitor viruși (hepatita B,C; HIV; sifilis)
În această etapă este foarte important ca pacientul să informeze medicul cu privire la orice fel de tratament pe care îl urmează.
4. Tomografia dentară computerizată (CT)
Tomografia computerizată este o imagine în 3D a maxilarelor și a dinților, cu ajutorul căreia medicul vede într-o perspectiva detaliată maxilarul pacientului (structura canalelor radiculare, sinusurile maxilare și structurile adiacente). Informații care îl ajută să realizeze cu succes planificarea de implant.
5. Fotografiile dentare de diagnostic
Oferă o perspectivă de ansamblu și sunt necesare pentru stabilirea planului de tratament.
6. Amprenta dentară
Se realizează în cadrul clinicii. Aceasta poate fi digitală sau clasică, totală sau parțială, după caz.
7. Ocluzia dentară (mușcătura)
Înregistrarea mușcăturii se face cu scopul de a reda cu exactitate cazul pacientului.
8. Ghidul chirurgical
Se realizează în cadrul clinicii, oferă precizie și predictibilitate în inserarea implanturilor dentare.
Cum alegem implantul dentar potrivit?
După analizele efectuate în prelabil, vei putea alege împreună cu medicul stomatolog, soluțiile potrivite pentru tine. Criteriile care sunt luate în calcul pentru realizarea cu succes a intervenției sunt: gradul de complexitate a intervenției, designul și adaptabilitatea implantului la situația clinică.
În clinica noastră sunt disponibile 5 sisteme de implanturi, fiecare dintre ele au elemente distincte, care le fac recomandabile în mai multe situații.
Tipuri de implanturi
Implanturile de la Straumann sunt produse în Elveția și sunt confecționate din Roxolid, care îi oferă implantului un aspect natural, o biocompatibilitate mare și fiind utilizate cu succes în toate intervențiile de implant. Straumann oferă soluții inovative și moderne de la cele mai simple, până la cele mai complicate cazuri.
Principalele caracteristici: durabil, convenabil și natural.
Implanturile Nobel Biocare sunt produse în Suedia, continuând experiența implanturilor Branemark, care au aceleași origini. Branemark a revoluționat implantologia dentară, fiind unul din primele implanturi dentare folosite în cavitatea orală, deci, cu o lungă perioadă de utilizare.
Nobel Biocare este flexibil și poate fi integrat în spații înguste, iar tratamentul este personalizat pentru fiecare situație clinică în parte (dacă osul este moale, dacă înălțimea sau grosimea este redusă).
Principalele caracteristici: flexibilitate, complexitate, adaptabilitate.
Implanturile Alpha Bio sunt produse în Israel și se diferențiază prin simplitatea designului și flexibilitatea de a lucra cu ele în diverse intervenții, de la cele mai simple, până la cele mai complicate. Formele diverse (hexagonale conice, hexagonale interne) sunt pentru a fi adaptate fiecărui caz în parte și pentru a garanta o eficiență cât mai mare. Acest tip de implant l-am folosit la cei mai mulți pacienți cu rezultate excelente.
Principalele caracteristici: simplitate, complexitate, eficiență.
Implanturile MegaGen sunt de origine coreeană și au o lungă experiență în implantologia orală. Datorită caracteristicilor, acest tip de implant garantează siguranța și confortul pacientului, oferind astfel funcționalitate pe termen lung.
Principalele caracteristici: longevitate, siguranță, confort.
Implanturile Ankylos sunt produse în Germania și fac parte din categoria implanturilor Premium. Ankylos are o experiență de mai bine de 30 ani. Noi le utilizăm în cadrul clinicii de peste 10 ani. Perioadă în care am avut posibilitatea de a-i observa comportamentul în diverse situații.
Prin ce se diferențiază implanturile dentare?
Calitatea implantului și gradul de acceptare a organismului pacientului sunt factori decizionali, atunci când vine vorba de implanturile dentare. Acestea trebuie să preia imediat prin forțele masticatorii, calitatea unui dinte normal.
Implantul dentar se fixează în osul maxilarului, înlocuind rădăcina dintelui. După o perioadă de timp, osul va fuziona cu implantul, oferindu-i duritate și fermitate. Dinții înlocuiți vor arăta și se vor comporta precum sunt cei naturali.
În sfârșit, îți vei recăpăta zâmbetul și încrederea și vei putea mânca orice, oricând.
„Ca și medic implantolog am debutat folosind implantul ALPHA BIO, care m-a ajutat să depășesc situații clinice dificile. Experiența dobândită de-a lungul anilor și cele peste 4.000 de implanturi inserate, mă ajută să decid asupra indicațiilor de utilizare a tipurilor de implant, pentru fiecare situație clinică în parte.”