Boala parodontală este termenul medical pentru afecțiunea gingivală. Termenul respectiv poate fi utilizat pentru a desemna un întreg spectru al manifestărilor afecțiunii gingivale, precum gingivita sau parodontita.
Gingivita
Este o afecțiune gingivală și se manifestă prin înroșirea, inflamația și sângerarea gingiilor, în special în timpul periajului. Gingivita poate fi tratată, de aceea este important să consultați dentistul de la apariția primelor simptome, înainte ca problema să se agraveze.
Parodontita
Reprezintă o agravare a gingivitei, ce afectează țesutul moale și distruge osul care susține dinții, fiind rezultată, de regulă, de o igienă orală deficitară. Periajul de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare și frecventarea unor controale dentare periodice pot îmbunătăți mult șansele de tratament și pot reduce șansele de a dezvolta această boală.
Care sunt cauzele bolii parodontale?
În cavitatea bucală sănătoasă se găsesc peste 700 de tipuri de bacterii, majoritatea fiind inofensive. Boala parodontală este cauzată de bacteriile parodontale, care pot deveni dăunătoare, atunci când stratul de bacterii și particule de alimente, cunoscut ca placă bacteriană, nu este îndepărtat prin periaj regulat.
Dacă placa bacteriană este lăsată să se acumuleze, ea formează un substrat favorabil pentru înmulțirea bacteriilor parodontale. În consecință, se formează niște produse secundare dăunătoare, care declanșează răspunsul inflamator al organismului, provocând inflamația gingiilor. Fără tratament, boala parodontală se poate agrava, pe măsură ce placa bacteriană devine dură, formând tartru, un strat de depuneri dure care nu poate fi îndepărtat prin periaj obișnuit.
Care sunt semnele bolii parodontale?
- Respirație neplăcută;
- Senzații de durere la masticația alimentelor;
- Senzație de discomfort la consumarea alimentelor reci sau fierbinți;
- Inflamarea gingiilor;
- Mobilitatea dinților;
- Sîngerări gingivale la periaj.
Diagnosticul și tratamentul parodontozei
Specialiștii clinicii noastre vă recomandă să vă prezentați la medical stomatolog, încă de la apariția primelor semne ale bolii parodontale. Afecțiunile depistate din timp sunt mult mai ușor de tratat și pot opri evoluția unor inflamații periculoase.
În cazul parodontozei, diagnosticul este stabilit de medic în urma unui control stomatologic, în cadrul căruia observă dacă există placă bacteriană, tartru sau alte probleme ale danturii.
Tratamentul este ales în funcție de stadiul parodontozei. Cazurile de gingivită sunt mai simple și necesită, în primul rând, eliminarea factorilor care au adus la apariția bolii: placa bacteriană și tartrul. Sunt efectuate un detartraj și un periaj profesional, care trebuie completate de o igienă orală adecvată.
Dacă parodontoza se află într-un stadiu avansat, tratamentul este unul de durată și poate implica terapia cu laser, un tratament minim
invaziv, prin care se realizează tratamentele parodontale eficiente.