PROFILAXIE DENTARĂ

Pentru a avea un zâmbet frumos și sănătos, ai grijă în permanență de dinții tăi. Pe termen lung, previi afecțiunile grave ce necesită tratamente complexe, investești mai puțini bani, timp și energie, iar în final te bucuri de un zâmbet sănătos!


Ce este profilaxia dentară?

Profilaxia dentară este o metodă simplă și accesibilă de îngrijire, cât și de menținere a rezistenței și sănătății orale a dinților. Îngrijirea și igiena este necesară pentru sănătatea dinților tăi, ce trebuie urmată și respectată regulat, pentru a preveni apariția și evoluția cariei dentare și a bolilor paradontale.

Profilaxia dentară este un pas esențial pentru o  igienă dentară sănătoasă. Pentru evitarea afecțiunilor dentare, vă propunem Metode de prevenție dentare:

Profilaxie dentară personală.

Igiena dinților te ajută să ai un zâmbet frumos și te protejează de apariția unor boli dentare. Cea mai simplă metodă de igienă dentară este spălatul pe dinți, iar medicii stomatologi recomandă perierea dinților (cca.2-3 minute) de cel puțin de două ori pe zi (dimineața și seara), cât și după fiecare masă, pentru a preveni apariția bacteriilor în cavitatea bucală. Alte metode de evitare și reducere a riscului apariției unor infecții dentare este folosirea aței dentare și a apei de gură, ce îndepărtează bacteriile din zona interdentară.

Profilaxia dentară profesională.

Controalele periodice sunt foarte importante pentru menținerea sănătății dinților tăi. Un specialist dentar va evalua starea de sănătate a cavității bucale și a țesuturilor, va propune soluțiile de ameliorare și reducere a afecțiunilor dentare identificate. Igienizarea realizată în cabinetul stomatologic presupune efectuarea procedurilor de detartaj cu ultrasunete, periaj profesional și aplicații cu fluor.

Ca regulă generală, cu cât o afecţiune este descoperită mai devreme, cu atât este mai uşor de tratat. Controalele periodice ar trebui efectuate cel puţin de 2 ori pe an şi chiar mai des dacă situaţia clinică o cere.

Câteva recomandări din partea specialistului dentar:

  • Perierea dinților în mod regulat, dimineața, seara, cât și după fieacare masă;
  • Efectuarea unor controale periodice la stomatolog pentru menținerea sănătății orale;
  • Eliminarea consumului de alimente bogate în zaharuri sau carbohidrați. Bacteriile din cavitatea bucală distrug treptat smalțul dentar, cauzând apariția cariilor dentare;
  • Consumarea zilnică a fructelor și legumelor. Alimentația are un rol imortant în menținerea sănătății cavității bucale;
  • Folosirea unei periuțe electrice. Spre deosebire de periuțele de dinți manuale, cele electrice prezintă avantaje pentru menținerea igienei dentare, îndepărtând placa bacteriană cu ușurință și protejând gingiile.
  • Curățarea limbii în timpul periajului;
  • Folosirea aței dentare. Ajută la îndepărtarea cu ușurință a resturilor alimentare din spațiile interdentare și nu numai. Alte beneficii includ reducerea plăcii bacteriene și ameliorarea inflamațiilor gingivale.

Ai grijă de sănătatea orală și bucură-te de dinți sănătoși!